25 Ekim 2015 Pazar

KAYFOR VE KONYA

Bir kent, ancak ve ancak “nitelikli” etkinlikleriyle ulusal ve küresel alanda “rekabet
edebilirliğini” artırabilir.

Bu “nitelikli” etkinliklerin başında elbette ve mutlaka “akademik buluşmalar” yani “kongre, sempozyum, panel ve çalıştay” gibi katma değeri yüksek etkinlikler gelmektedir.
Dünyada kongreleri ile anılan birçok kent bulunmaktadır…
Yerel yöneticilerimizden sık sık duyarız “kongre kenti…”
Demek ki, yerel yöneticilerimiz de bu etkinliklerinin öneminin farkında…
Kentin en etkili ve nitelikli “imaj çalışması” olarak kongrelere ayrı bir önem vermek gerekiyor…
***
Konya’nın iki büyük sembolü; birisi gönül mimarı Mevlana, diğeri Konya’nın en değerli markası olan Selçuk Üniversitesi… Ve Selçuk Üniversitesi çok önemli akademik etkinliklere imza atıyor.
En azından bunlardan ikisinin bizzat içinde bulunduğum için yakından biliyorum. Birisi Mayıs ayında düzenlenen Uluslararası Avrasya Turizm Kongresi, ikincisi ise 15-17 Ekim tarihlerinde düzenlenen KAYFOR adıyla tanınan Türkiye’nin en büyük kamu yönetimi kongresi…
Birinci kongreye dünyanın ve Türkiye’nin her yerinden 400’den fazla katılımcı ilgi gösterirken, kamu yönetimi kongresi “ulusal” olmasına karşın bir o kadar ilgi gördü ve 400’den fazla konuk ağırladı.
***
92 üniversite ve kurumdan, 66 ilden akademisyenlerin katıldığı toplantıda 180 civarında bildiri sunuldu ve  oldukça verimli geçti.
Van’dan Tekirdağ’a; Kars’tan İzmir’e; Samsun’dan Mersin’e; Artvin’den Osmaniye’ye kadar birçok ilimizden Konya’ya akademisyenler geldi ve kamu yönetimi konuştu, tartıştı; yerel ve ulusal yönetim sorunlarına çok önemli katkılar sundular.
Türkiye Konya’daydı…
Kamu yönetiminin duayen isimleri Konya’daydı…
Akademisyenliğe henüz adım atan çok sayıda genç bilim insanları da Konya’daydı ve Selçuk Üniversitesi’nin misafiriydi…
Konuklarımız Konya’yı tanıdılar, kültürüyle, yemekleriyle, cadde ve sokaklarıyla…
Bir akşam Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü’nde dostlukla Konya’yı ve üniversiteyi yaşarken, bir akşam Konya’nın en mutena yerlerinden Meram’da Konya’yı yaşadık…
Ve son gün Sille’de farklı bir tarih ve kültür yolculuğuna çıktık hep beraber…
Misafirlerimiz Konya’nın Selçuk Üniversitesi Kampüsü’nde, Mevlana’da, Meram’da ve Sille’de farklı renklerini, boyutlarını, özelliklerini yakından gözlemlediler…
Elbette eksikliklerimiz, sıkıntılı anlarımız oldu… Ancak, geri dönüşlerden anladığıma göre bütün misafirlerimiz Konya’dan memnun ayrıldılar, Konya’yı çok beğendiler…
Kentin en etkili ve nitelikli “imaj çalışması” olarak kongrelere ayrı bir önem vermek gerekiyor…
Konya çok değerli akademisyenleri ağırladığı önemli bir sınavı daha geçti… Bunda katkısı olan Konya Valiliğimize, Selçuk Üniversitemize, Belediyelerimize, STK’lara, özel sektör kuruluşlarımıza; bütün çalışma arkadaşlarıma, yüreğiyle ve içtenliğiyle gece gündüz koşuşturan herkese sonsuz teşekkürler…
***
Selçuklu Başkenti’nde ve Mevlana şehrinde, Selçuk Üniversitesi’nde Türkiye’yi, sorunlarını, çözüm yollarını konuştuk 3 gün boyunca…
Bir kongre sadece “kongre” değildir, kentler ve kurumlar için çok değerli tanıtım fırsatıdır…
Hiçbir etkinlikte bu kadar nitelikli insanı bir araya getiremezsiniz, akademik kongrelerden başka…
Bunun bilincinde olan ve katkı sağlayan herkese (kişi, kurum ve kuruluş) en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
Bilincinde olmayanlara da, “ilgisiz kalanlara” da, bilinç/farkındalık diliyorum…
Düzenleme Kurulu’nda yer aldığım kamu yönetimi kongresi KAYFOR’a katılan ve katkı sunan bütün katılımcılara, misafirlerimize  ayrıca teşekkür ediyorum…